Coastal rowing

Coastal rowing wordt wel beschreven als het mountainbiken van het roeien. Op ruim en open water roeit men in coastal skiffs, dubbeltweeën en gestuurde vieren. De boten zijn breder en hoger dan de roeiboten waarmee we op glad water varen en ze zijn goed bestand tegen golven, stroming en wind. Het samenspel tussen boten en de omstandigheden op het water zorgen voor heel wat spektakel! Ook bij De Hoop wordt deze snelgroeiende tak van de roeisport actief beoefend.

Wedstrijden

Inmiddels wordt er in Nederland recreatief en in wedstrijdverband geroeid in de coastal. In 2017 nam er voor het eerst een ploeg van De Hoop deel aan een World Rowing Coastal Championship. In 2019 werd het KNRB-klassement Coastal Rowing gewonnen door een damesploeg van De Hoop die daarna zeer verdienstelijk vierde werd tijdens het officieuze wereldkampioenschap in Monaco. In 2020 namen maar liefst zeven ploegen van De Hoop deel aan het KNRB-klassement.

Locatie

De coastalboten van De Hoop liggen op Strand IJburg. Op het IJmeer wordt onder echte ‘coastal’-omstandigheden getraind. Wedstrijden zijn op open water zoals het Markermeer, IJsselmeer en de Noordzee.

Eisen en begeleiding

Voor het coastalroeien geldt SII voor alle roeiers en stuur. Zeilervaring komt voor de stuurmens goed van pas!  Voordat in de boot gestapt wordt dient ieder lid van de ploeg het document Instructies Coastal Rowing dubbelvier (download) goed te bestuderen.

Iedere ploeg krijgt bij de eerste keer roeien in de coastalboot begeleiding en instructie over het in- en uitrijden van de boot in en uit de container, in het water leggen en eruit halen, in- en uitstappen, wegvaren van en aankomen op het strand.

 
coastal-rowing-4
 
coastal rowing 1
 
coastal-rowing-2

Nieuwsbrief

In de Nieuwsbrief houden we onze volgers op de hoogte van aankomende lezingen, clinics, de wedstrijdkalender en andere wetenswaardigheden. Meld je aan voor de nieuwsbrief via latsaoc.[antispam].@karzvdehoop.nl.

Interesse in coastal rowing? 

Voor verdere informatie of aanmelding kan je contact opnemen met de commissaris coastal: latsaoc.[antispam].@karzvdehoop.nl.

Urban Sports

Het coastalroeien valt onder Urban Sports. Deze commissie richt zich op het sporten op open water, waaronder coastal rowing, zeilen, suppen en surfen.