Gebouw

Het verenigingsgebouw

Het oorspronkelijke gebouw van de Koninklijke Amsterdamse Roei- en Zeilvereeninging ‘de Hoop‘ is een ontwerp van architect Auke Komter en stamt uit 1952. De architectuurstijl is nieuwe zakelijkheid. Een stijl die kenmerkend is voor de wederopbouw periode van na de WO II waarin openheid en daglicht een belangrijke rol speelden. Het strakke lijnenspel is typerend voor deze architectuurstijl waarin beton, metselwerk en glas de belangrijkste basis materialen vormden.

100623-RoeiHoop-ArGel-20-E 400Open en licht zijn de uitgangspunten gebleven van het ontwerp van architectenbureau Arons & Gelauff. Dit maakt dat het gebouw ook nu modern oogt en prima past in deze tijd.

Een rondgang door het gebouw levert de toeschouwer een variatie aan beelden op en maakt dat de omgeving door de open gevels het decor van de ruimtes zijn. De glazen entreehal grenst aan het pleintje en is uitnodigend en licht. Achter de voordeur loopt men rechtdoor naar de botenloods waar een 100 tal boten liggen in de klassen van wherry’s tot en met achten en skiffs en in dat verlengde staan de dubbel openslaande deuren waar de botenloods toegang geeft tot de vlotten waar de boten in en uit het water gaan.

Links en rechts in de botenloods zijn de ingangen van de kleedkamers en bergingen cq. Werkplaats. Opmerkelijk is de situering van de kleedkamers onder het water niveau van de Amstel. Lopen we terug naar de entreehal dan bereiken we via de hoofdtrap of lift de 1e verdieping. Passend in deze tijd is de krachtruimte aan de straatzijde waar de roeimachines zichtbaar zijn als in een etalage en de functie van het gebouw duidelijk maken aan voorbijgangers.

De gang met aan weerszijden de toiletten en de ledensociëteit is de entree naar de lichte en ruime grote sociëteits zaal. In het verlengde van de beide sociëteits ruimten liggen de terrassen. Van hieruit krijgt de beschouwer een ruim uitzicht over de Amstel in de richting van de Berlagebrug en het centrum van Amsterdam. Beide sociëteits ruimten zijn zelfstandig te gebruiken met voorzieningen zoals een bar en een keuken. Op de verdieping bevinden zich ook de bestuurskamer en de commissiekamers die tevens georiënteerd zijn op de Amstel als een belangrijke zichtlijn. De sfeer van het interieur is een balans tussen oud en nieuw waarbij de functie en de leeftijd van de vereniging wordt onderkend en uitgedragen.

De Hoop_vanuit_de_lucht

De Hoop vanuit de lucht

de Hoop_opening_gebouw_290510_050_400

Na de verbouwing is het gebouw geopend met een traditionele roeiersgroet

societeit 400

De grote societeit