Geen kamprechters, geen wedstrijd

Geplaatst op 14-01-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Falko Michielse, commissaris wedstrijdroeien, Alex Vermeulen, voorzitter
Op een bijeenkomst van de Amsterdamsche Roeibond ARB bespraken wij het nijpende tekort aan kamprechters/juryleden voor de KNRB wedstrijden. (Recent is de aanduiding ‘kamprechter’ vervangen door ‘jurylid’). Hooplid en voorzitter van de Jurycommissie Arjon Pals nam ons mee in de analyse van het probleem. Ondanks alle efficiencymaatregelen blijkt dat het aantal benodigde juryleden een bottleneck vormt voor het houden van wedstrijden. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat (delen van) wedstrijden niet door kunnen gaan door een tekort aan juryleden. Aanwezige (aankomend)  kamprechters gaven een inkijk in het plezier dat je kunt hebben bij het goed laten verlopen van wedstrijden samen met een leuke groep collega’s. Men doet er alles aan om alle clichés van ‘bobo’s’, ‘nuffige controlefreaks’, ‘noodzakelijk kwaad’ naar de prullenbak te verwijzen. Een jeugd- of beginnelingenwedstrijd goed laten verlopen vereist bijvoorbeeld veel meer dan alleen achter een wedstrijd meevaren. Ook het beeld dat je per definitie een heel weekend of een hele dag ‘kwijt’ bent bij wedstrijden kan mee de prullenbak in. De commissie is op zoek naar mensen die op een duidelijke en leuke manier ogenschijnlijk ‘dorre’ regels weten te vertalen naar ploegen die op dat moment -begrijpelijk- vooral (of soms) alleen maar oog hebben voor de eigen prestatie.
 
Commissaris Wedstrijd en uw voorzitter zijn niet alleen aanspreekbaar voor geïnteresseerden, maar zullen ook de interesse bij Hoopleden verder aanwakkeren.