Zeilnieuws - Copa de Hoop 14/10

Geplaatst op 17-09-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Zeilcommissie
Copa De Hoop - 14/10
De Copa De Hoop, de zeilwedstrijd voor Hooproeiers op de Vinkeveense Plassen, wordt dit jaar verzeild op zaterdag 14 oktober 2023.
Stel een ploeg samen van 3 Hoopleden, waarvan tenminste 1 maat Z2 heeft. Via de activiteit in de agenda op de website van De Hoop kun je je als team aanmelden onder vermelding van ploegnaam, schipper en andere ploegleden. Het vriendelijke verzoek aan iedereen zich individueel in te schrijven. De kosten zijn € 25,- per deelnemer voor de huur van aanvullende polyvalken en een volgboot. Kosten voor de aansluitende maaltijd zijn voor eigen rekening. 

Het programma is als volgt 09.30: Palaver (schippersvergadering) bij Restaurant Bon. Er zijn twee wedstrijdrondes. 17.00 uur:  Prijsuitreiking, borrel en maaltijd. We gaan er een mooie zeildag van maken.

 
Bon Zeilcompetitie op de woensdagavond
Dwars door de wisselende weersomstandigheden wist een vastberaden en trouwe groep wedstrijdzeilers elkaar ook dit seizoen weer elke woensdagavond scherp te houden op de Vinkeveense plassen. Afgelopen zondag werden de sluitingswedstrijden gevaren, die plaatsvonden onder het genot van een heerlijke Bon lunch en dito BBQ. Een mooie traditie die inmiddels 40 jaar duurt. Hoopschipper Merel de Groot wist samen met Ad Verbrugge de Dopp en Nell in de eerste ronde als tweede en in de tweede ronde als eerste valk over de finish te jagen. Over alle wedstrijden met 18 deelnemende boten is Hoop 02 met schipper Bert Hoefsloot 3e geworden. Hoop 03 met als schippers wisselend Hendrik-Jan Onnes en Merel de Groot eindigde als 7e.
 
Zeiltips
Gijpen:
  • De roerganger gaat aan de lijzijde (de kant waar de giek staat) zitten;
  • Men vaart 10-15º binnen de wind, dwz men ‘valt’ 10-15º verder ‘af’ dan pal voor de wind;
  • De roerganger trekt het grootzeil in en zorgt met zijn lichaam en elleboog dat de boot dezelfde koers houdt;
  • Als het grootzeil omklapt laat de roerganger de grootzeilschoot vieren tot de stand ‘voor-de-wind’.