Zeil Historie

Historie van zeilen bij De Hoop

De Hoop is de op één na oudste zeilvereniging van Nederland. In 1915 werden de laatste clubkampioenschappen op ‘t Y gevaren, waarbij de legendarische H.C.A. Van Kampen, de schrijver van de “Nederlandse zeilbijbel”, De zeilsport, kampioen werd.

In 2005 was het ook 150 jaar geleden dat de Amsterdamsche Kottervereeniging (anno 1835) in de Amsterdamsche Roeivereeniging “De Hoop” op ging. Hierdoor ontstond de Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging “De Hoop”. Indien het jaar 1835 als startdatum voor het zeilen aangehouden wordt is “De Hoop” zelfs de oudste zeilvereniging van Nederland.

Anekdotisch is het vermelden dat de Amsterdamsche Kottervereniging jaarlijks een kotter liet bouwen en dat deze aan het einde van het jaar onder de leden werd verloot. Dit was natuurlijk niet vol te houden en mede de reden dat deze vereniging opging in R&ZV “De Hoop”.

De laatste voor “De Hoop” gebouwde kotter was de “Sperwer”. Dit schip was zeer snel en won van de net opgerichte Rotterdamse vereniging “De Maas” tijdens een op het Y gehouden wedstrijd in 1865.

Dat “De Hoop” in het verre verleden een belangrijke bijdrage had aan de ontwikkeling van de zeilsport moge blijken uit het feit dat “De Hoop” (samen met KNR&ZV, Roei & Zeilvereeniging De Amstel, Zeilvereeniging Het Y, Zeil- en Roeivereeniging Hollandia, Zaanlandsche Zeil- en Roeivereeniging, Royal Sailing Club Gent en Yacht Club d’Anvers) op 22 mei 1890 aan de wieg stond van de ‘band’ wat later het Koninklijk Nederlands Watersportverbond zou worden. Hierdoor heeft “De Hoop” lidmaatschapnummer 2 van het KNWV.